Grotte de Sclayn toont unieke prehistorische vonst

Le café est si bien que je veux un autre’, vraag ik aan het spiegelbeeld van Amélie Poulain in een kleine bakkerij annex patisserie in Havelange. Een pauze was pas voorzien in Radadhesh, de Hare Krishna-tempel in Durbuy, twintig kilometer verder, maar de volkse etalage aangekleed met vederlichte Valentijnsballonnetjes en een holle boomstronk van schors deed me naar de remmen grijpen, waarvan de rubberen remblokjes door het vele klimmen en dalen en afremmen al een aanzienlijke slijtage vertonen. Niet alleen de etalage maar ook de kersenflapjes van Amelie mogen er trouwens best zijn.

Het is haast onmogelijk om zich beter fietsweer in te beelden: de temperatuur schommelt rond het vriespunt, de hemel is strak blauw en de zon schijnt mijn hele binnenwinkel diep gelukkig.

Na de site van Ramioulx, een bezoek aan de neanderthaler van Spy kreeg ik vandaag reispermissie voor een bezoek aan de grot van Sclayn. Speleologen ontdekten er in de jaren zeventig een opening in een kalkrots in dit vergeten plekje aan de Maas op vijftien kilometer van Namen. Na enkele meters graven namen de archeologen van de universiteit van Luik het over. Terecht, want via DNA-onderzoek vond een unieke vondst plaats:  een gebit van een achtjarig kind dat vrij precies op 127.000 jaar geleden kon worden gedateerd.

Het is meteen één van de oudste premenselijke gedateerde sporen. Menige bussen met universiteitsstudenten uit heel België en ook uit Nederland houden hier halt. Tot op heden is slechts één vijfde van de inhoud van de grot bestudeerd; de komende decennia kunnen dus nog unieke verrassingen tevoorschijn worden gekrabt, geborsteld en geplukt met het engelengeduld dat zo typisch is voor archeologen.

Een tijdelijke tentoonstelling over de plaats van de prehistorische vrouw (altijd al sterk onderbelicht in het onderzoek naar onze verre voorouders) maakt het bezoek tot een waardevolle trip. Een boeiende collectie objecten van 30.000, 20.000 en jonger uit Rusland, Dordogne en Duitsland liggen in vitrines gesteld.

Foto’s dienen om een powerpoint in wording over de prehistorie in West-Europa verder te vervolledigen. Sophie en Ronny van Bistro den Baskuul zullen oeroude hapjes integreren in een avondvullend programma met beeld, uitleg en kwis.

17 september 2013 van 19 tot 22 uur. Save the date !

"Eén van deze adellijke dochters zei tegen Hullinger: 'Ik probeer oppervlakkig te leven. Ik heb vijf jaar het ergste meegemaakt. Nu ga ik oppervlakkig leven. Dat doet minder pijn."

 uit Verloren adel van Douglas Smith over de laatste dagen van Russische aristocratie

Stefaan Segaert